Profesionalna obuka

Obuke za profesionalne somelijere

Udruženje somelijera Vojvodine organizuje obuke za profesionalne somelijere u tri nivoa, po zajedničkom nacionalnom SERSA programu, kao i male škole za ljubitelje vina. Pored toga, pripremamo profesionalce za takmičenja i konkurse za poslove u inostranstvu. Naše diplome međunarodno su priznate, a naši članovi imaju priliku da steknu i internacionalne ASI diplome i nastave dalju edukaciju.

USV Sommelier

Nivo 1

Obuka za početnike koji žele da se upoznaju sa osnovama vinske kulture. Trajanje obuke je 12 sati, podeljeno u dva ili četiri nastavna dana. Tokom obuke, polaznici se upoznaju sa osnovnom podelom vina, proizvodnjom i servisom, kao i opštom kulturom pića.


U obuku je uključeno 10 vina i nastavna skripta.


Nakon položenog završnog ispita, polaznici stiču USV sertifikat.

Trenutno nedostupno

USV Sommelier

Nivo 2

Obuka za profesionalne somelijere Nivo 2 traje 6 nastavnih dana podeljenih u 12 trosatnih predavanja. Polaznici stiču znanja iz oblasti istorije vina, osnove proizvodnje, podele vina po stilovima, pravilnom servisu i uparivanja sa hranom.

U obuku je uključena jedna ekskurzija, 35 različitih vina i sav potreban nastavni materijal.

Nakon položenog završnog ispita, polaznici stiču sertifikat priznat od međunarodne organizacije Association de la Sommellerie Internationale.

Trenutno nedostupno

USV Sommelier

Nivo 3

Početni kurs za dobijanje zvanja Somelijer

Treći nivo obuke traje 6 nedelja, odnosno 25 nastavnih dana. Osim predavanja i vežbi, u obuku su uključene i ekskurzije u vinarije i vinske regione, kao i jedan dan rezervisan za završni ispit. Predavanja se održavaju četiri puta sedmično, od ponedeljka do četvrtka, u terminima od 17 do 20 časova. Polaznici tokom obuke uče o vinima iz najznačajnijih regiona sveta, pravilnoj degustaciji vina, osnovama proizvodnje, sortama vinove loze, pravilnom servisu, uparivanju vina i hrane, gastronomiji, barskoj kulturi, tržištu… U obuku je uključen sav potreban nastavni materijal, preko 120 vina iz celog sveta, ekskurzije, ispit i članarina u udruženju.

Treći nivo profesionalne obuke održava se dva puta godišnje.

Nakon položenog ispita, polaznici stiču sertifikat priznat od međunarodne organizacije Association de la Sommellerie Internationale.

Prijavite se

Napomena: Nivo 3 tj. POČETNI KURS ZA DOBIJANJE ZVANJA SOMELIJER u sebi podrazumeva i Nivo 1 i Nivo 2.