O nama

Ko su somelijeri?

Somelijeri su važan deo globalne vinske scene, vezani pre svega za razvoj i promociju vinske kulture u ugostiteljstvu i trgovini, ali i drugim sferama vinskog posla. Osim veština i znanja vezanih za vino, njegov kvalitet, prodaju i pravilan servis, somelijeri se bave i drugim plemenitim pićima, kao i gastronomijom. U poslednje dve decenije, somelijeri su i u Srbiji postali važan deo vinske industrije i promoteri vinske kulture.

Udruženje somelijera Vojvodine

Udruženje somelijera Vojvodine (USV) okuplja i edukuje somelijere, stručnjake i ljubitelje vina još od 2006. godine. Osnovano u Novom Sadu, udruženje danas broji preko 500 članova, uglavnom iz Vojvodine, ali i drugih gradova Srbije i zemalja regiona. USV je deo nacionalane asocijacije somelijera Srbije (SERSA) i međunarodnog udruženja somelijera ASI. Osim profesionalnih somelijera koji su karijere izgradili širom zemlje i sveta, USV okuplja i vinare, vinogradare, turizmologe, novinare, ali i strastvene ljubitelje vina koji su odlučili da prošire svoja znanja i veštine.

Pridružite nam se!

Od svog osnivanja, Udruženje somelijera Vojvodine učestvuje aktivno u organizaciji vinskih manifestacija, festivala i degustacija, radeći aktivno na širenju vinske kulture i razvoju vinske scene. Među našim članovima nalaze se i šampioni na takmičenjima, uspešni degustatori, ugostitelji, novinari i somelijeri koji rade na kruzerima i u restoranima širom sveta.

Partneri